loading
Upoznajte otok iznimne prirodne ljepote i brojnih atrakcija

Gradske zidine Krk

Prošećite starom gradskom jezgrom grada Krka okruženom povijesnim zidinama te osjetite drevni duh grada iz prve ruke. 

Gradske zidine u gradu Krku treće su po veličini zidine u Hrvatskoj nakon stonskih i dubrovačkih. Potječu još iz iliriskog razdoblja (1. st. pr. Kr), a potpuno okružuju grad s kopnene strane, dok su morske strane sačuvani samo fragmenti. Unutar zidina nalazi se povijesna jezgra grada isprepletena slikovitim krivudavim uličicama tipičnima za primorska mjesta.
 
Najraniji i najdragocjeniji podatak o zidinama grada natpis je isklesan na grubom komadu vapnenca pronađenog 1848. godine tijekom rušenja dijela zidina uz bivšu gradsku vijećnicu na obali.

Gradske zidine značajno su prepravljene 1489. godine na dijelu uz gradski trg kad je tu podignuta vijećnica, mol, cisterna, zvonik i još neki objekti. Na osnovi izvješća kojeg je napisao mletački providur Lauro Grisi 1538. godine, saznaje se da su tad zidine bile u vrlo lošem stanju te su nakon njegovog apela temeljno obnovljene.

Struktura zidina je nejednaka jer su pojedini dijelovi nastali u različitim razdobljima, no njihova vrata se nalaze na istom mjestu od njihovog nastanka u predrimskom razdoblju te su, uz naknadne mnoge pregradnje, određivale unutarnji raspored grada.

Zidine grada određivale su i unutrašnji raspored naselja koji je sve do kraja 19. stoljeća zadržao svoj srednjovjekovni izgled i tek se početkom 20. stoljeća počeo širiti izvan njih.

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija