loading
Saznajte zašto je Malinska idealno mjesto za odmor iz snova

Blog

27 sij
2018

Malinska

Malinska, mjesto na sjeverozapadnoj strani otoka Krka, zajedno sa 19 manjih naselja oblikuje područje Dubašnice smješteno na zapadnom dijelu otoka Krka. To je područje koje čini najpitomiji predio otoka u cijelosti zaštićen od vjetrova. Upravo zbog pitomosti krajolika i brojnih manjih naselja može se govoriti i o svojevrsnoj rivijeri Malinske. Obiluje zelenilom, uvalama i prelijepim plažama te biserno čistim morem.  

Malinska je dobila ime po gradnji mlina (melin, malin) još u 15. stoljeću, a od tog vremena, na poticaj Krčkog kneza Frankopana, traje naseljavanje njezine okolice. 
U početku je to bilo malo selo na području Dubašnice koje se razvijalo kao luka, dok je danas to poznato turističko mjesto. 
 
Malinsku krasi idealan položaj na sjeverozapadnoj obali otoka Krka, u prostranom zaljevu. Nalazi se u blizini grada Krka (12km), Krčkog mosta (15km) te zračne luke Rijeka (12km). 
Razlog zašto je Malinska vrlo ugodno mjesto i zimi i ljeti leži u njezinoj blagoj klimi. Prevladava submediteranska klima s toplim i sunčanim ljetima, a blagim i kišnim zimama što je čini idealnim mjestom za odmor tijekom cijele godine.
 
Sama Malinska je novije naselje te nema vrjednijih povijesnih spomenika, ali u neposrednoj okolici mjesta nalaze se crkva Sv. Marije Magdalene u Portu te župna crkva svetog Apolinara u Bogovićima, sagrađena u 19. stoljeću. Navedena crkva Svete Marije Magdalene u Portu je u 15. stoljeću od obitelji Frankopana darovana glagoljašima koji su uz nju izgradili samostan. U samostanu se danas nalazi i mali uređeni muzej sa sakralnim sadržajima te vrijednom etnografskom zbirkom. 

Dan općine i blagdan Sv. Apolinara, zaštitnika župe i mjesta, slavi se 20. srpnja, a zadnji petak i subotu u srpnju svake se godine održavaju tradicionalne "Malinskarske noći" koje svakako vrijedi doživjeti.

U kupanju možete uživati na jednom od tri uređena kupališta ili na nekoj od obližnjih šljunčanih i pješčanih plaža te skrovitih uvala za sve koji se vole odmarati u privatnosti. 
Duž cijele rivijere Malinske okušajte se u raznovrsnim sadržajima za dobar provod na moru, ali se i opustite se u brojnim barovima i restoranima. Ljubitelji dobre hrane ovdje će naći sve što nudi klasična mediteranska kuhinja - izvrsnu domaću tjesteninu i nenadmašive plodove mora.

Povezani blogovi

Plaže u Malinskoj
16 sij
2018

Plaže u Malinskoj

Malinsku krasi nekoliko prekrasno uređenih plaža okruženih bujnom vegetacijom i mnoštvom dodatnih sadržaja.

Plažni kompleks Haludovo najpopularniji je među djecom jer je more uz obalu...

Detaljnije

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija